Wanneer je pas hebt ontdekt dat je slachtoffer bent van narcistisch misbruik is dat een flinke schok. Opeens realiseer je je hoe je geestelijk bent misbruikt en je voelt je het slachtoffer. Dat is voor een tijdje goed, maar wanneer je in de slachtofferrol blijft zitten houdt je misbruiker je leven lang vat op je!
De slachtofferrol en het keerpunt
De eerste keer dat ik leerde dat ik uit de slachtofferrol moest stappen was toen ik in 2017 samen met Judith Hagelen een webinar gaf. Hierin maakte ik kennis met deze materie. Het was nog maar twee jaar geleden dat ik had ontdekt dat mijn moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Ik zat destijds nog helemaal in de slachtofferrol.
Het keerpunt kwam voor mij ruim een jaar later. Eind 2018 drong het tot me door dat ik iets drastisch moest veranderen aan mijn leven. Anders zou mijn narcistische moeder de rest van mijn leven blijven bepalen.
Ik werd strijdbaar en zei: “Mijn narcistische moeder heeft een groot deel van mijn leven kapot gemaakt, maar de rest van mijn leven krijgt ze niet!”
Sindsdien werk ik op verschillende fronten aan het verbeteren van mijn leven. Ik wilde drie dingen veranderen: Persoonlijke groei, de beste versie van mezelf worden. Een relatie, ik wil weer een vriendin. En zakelijk groeien met mijn bedrijf, van mijn bedrijf kunnen leven.
Om deze drie doelstellingen te bereiken heb ik mij aangemeld voor EMDR en cognitieve gedragstherapie. Verder heb ik mij ingeschreven bij enkele datingsites, en heb ik geïnvesteerd in coaching voor mijn bedrijf.
Uit de slachtofferrol stappen
Wanneer je in de slachtofferrol blijft programmeer je je eigen ongeluk. Je zult geen actie ondernemen om je leven te veranderen, en daardoor in dezelfde ongelukkige situatie blijven.
Uit het opgelegde slachtofferschap stappen is een lang proces, maar het is belangrijk dat je de eerste stap neemt.
Een stukje theorie:
- Geef je vaak anderen de schuld van je problemen?
- Praat je liever in termen van problemen dan van oplossingen?
- Klaag je vaak over dingen die niet eerlijk zijn?
Wanneer je op een of meerdere bovenstaande vragen ja hebt geantwoord dan zit je nog steeds in de slachtofferrol.
Het besef dat je je beter kunt richten op oplossingen zal je veel verder brengen in het leven.
Een extreem voorbeeld hiervan zijn de overlevenden van concentratiekampen. Degenen die zichzelf een doel voor ogen stelden voor de periode dat ze weer vrij zouden zijn hadden de meeste kans te overleven. Zie onderstaande video vanaf 11:40.
- Ben je in staat om een verband te vinden tussen je eigen gedrag en je probleem?
Wanneer je op deze vraag ja hebt geantwoord dan ben je op de goede weg. Je zult steeds beter in staat zijn het opgelegde slachtofferschap naast je neer te leggen!
Je bent slachtoffer maar mag het niet zijn…
Bovenstaande theorie behandel ik uitgebreid in de “30 Dagen Narcismevrij Challenge”. Dit stuit soms op weerstand. Vaak wordt dan de opmerking gemaakt: “Je bent slachtoffer maar mag het niet zijn”. En eerlijk gezegd had ik precies hetzelfde gevoel toen ik er voor het eerst kennis van nam.
Maar om definitief af te rekenen met je narcistische misbruiker zul je de verantwoordelijkheid over je eigen leven moeten nemen. Alleen jij kunt er iets aan veranderen! Zolang je dat niet doet blijf je in de greep van de narcist, ook al heb je hier al jaren geen contact meer mee.
Gedachten die je in de slachtofferrol houden
Vaak denken we onszelf verder in de slachtofferrol. Het is belangrijk dat we deze schadelijke gedachten herkennen, daarom hier enkele voorbeelden:
- Waarom overkomt mij dat altijd?
- Hij/zij had dit/dat moeten doen.
- Had ik toen maar…
- Dat heb ik weer!
In plaats van dit soort gedachten kun je je beter afvragen wat je moet doen om de situatie te veranderen, en dit vervolgens ook doen!
De invloed van je omgeving
Ook je omgeving kan de slachtofferrol versterken. Wanneer het merendeel van de mensen om je heen in problemen denkt in plaats van oplossingen zul je dit zelf ook gaan doen.
Ga je echter om met mensen die je tips geven hoe je je situatie kunt veranderen dan zul je je minder het slachtoffer voelen en eerder iets ondernemen om je leven te verbeteren.
Hulp om uit de slachtofferrol te komen
Een eerste stap om uit de slachtofferrol te stappen is deelname aan de “30 Dagen Narcismevrij Challenge”. Door middel van een dagelijkse e-mail ga je met jezelf aan de slag. De deelnemers staan elkaar bij op een geheim forum, waar je ook je opdrachten uitvoert.
Ook zijn er vele boeken die je hiermee verder kunnen helpen. Kijk daarvoor eens op de boekenpagina. Hier vind je veel boeken over narcisme en het herstel van narcistisch misbruik.
Klik hier om naar de boekenpagina te gaan >>
3 replies to "De slachtofferrol: Waarom je eruit moet stappen!"
hoe kun je EDMR doen hiervoor? Volgens huisarts moet het bij EMDR gaan om een traumatische gebeurtenis. Hier gaat het om een periode van meer dan 20 jaar en nog steeds omdat hij hulpverlening tegen houdt bij de kinderen.
De normale weg naar EMDR begint bij de huisarts. Deze moet je doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. Je moet hem/haar dus eerst overtuigen dat je geestelijke zorg nodig hebt.
Vervolgens kun je de mogelijkheid van EMDR bespreken met een medewerker van de geestelijke gezondheidszorg. Je krijgt hier eerst een intakegesprek en allemaal testen. Als zij tot de conclusie komen dat je gebaat bent bij EMDR dan kunnen ze je daarvoor aanmelden.
Kijk, hier heb je wat aan. Zelf blijf ik steeds in de slachtofferrol hangen. Ook omdat ik als een soort narcistenmagneet elke keer weer van dat soort types aantrek. Pas sinds kort zie ik dat in. Ik wil er echt wat aan doen. Als het kan met hulp, maar dat kan hier in de buurt niet omdat ik op een eiland woon, dus hulp is heel ver weg. Een andere narcismewebsite waar ik hulp zocht ontraadde me een therapeut op het eiland zelf te zoeken vanwege de loyaliteitconflict waarin die kan raken. Omdat iedereen hier op het eiland elkaar kent. Op een eiland worden daders toch wel vaak beschermd hoor, omdat je als bevolking toch altijd weer op elkaar aangewezen bent, je een dader altijd wel weer ergens voor nodig hebt wat werk betreft bijvoorbeeld. Vandaar zoek ik op internet naar tips om mijn leven goed te krijgen. Maar het valt niet mee. Ook omdat het narcistisch misbruik en de gaslighting en het sadisme door onze vader zo ontzettend lang heeft geduurd.