Sociale media is een belangrijk deel van ons leven geworden. Met de opkomst van de smartphone zitten we bijna elk verloren uurtje onze tijdlijn door te scrollen. Voor de meeste mensen is dit onschuldig vertier. Doch sociale media en met name Facebook is ook het walhalla voor narcisten. Daarom hebben we het in dit artikel over narcisten op Facebook en hoe je ze kunt herkennen…
Sociale media en narcisme
Sociale media is bij uitstek de plek om aan de wereld te laten zien hoe geweldig je bent en wat voor fantastisch leven je lijdt. Wat is er mooier voor narcisten dan hun valse zelf aan de wereld te laten zien en daarin bevestigd te worden?
Met name Facebook is de ultieme droom voor narcisten. Je kunt er foto’s posten van jezelf in bikini of op een verre reis. De foto’s worden vervolgens geliked door je volgers en ze vertellen je hoe geweldig je bent en daarmee het valse zelf bevestigen. Precies hetgeen een narcist graag hoort.
Facebook is daarmee een arena van adoratie. Precies daarom zitten er heel veel narcisten op Facebook. Maar hoe herken je ze?
Hoe herken je narcisten op Facebook?
Als overlevers van narcistisch misbruik willen we natuurlijk niet opnieuw in het web van narcistisch misbruik terechtkomen. Daarom is het belangrijk dat we narcisten op Facebook herkennen. Natuurlijk wil ik niet zomaar iemand het etiketje ‘narcist’ opplakken. Maar er zijn wel een aantal signalen die erop wijzen dat de kans groot is dat je met een narcist van doen hebt.
Hier volgen de meest belangrijke aanwijzingen waaraan je mogelijke narcisten op Facebook tijdig herkent…
Narcisten op Facebook herkennen: Zelfadoratie
Vooral openlijke narcisten houden ervan om over zichzelf te praten. Niet alleen op Facebook, maar ook in het echte leven. Op Facebook posten ze voortdurend berichten over elk detail van hun leven. Wat ze hebben gegeten, welke kleren ze dragen als ze uitgaan. Ze geloven dat anderen daarin geïnteresseerd zijn. Want ja, ze zijn nu eenmaal speciaal…
En elke like of reactie waarin ze wordt verteld hoe geweldig ze zijn is narcistische voeding voor ze. Het bevestigd ze in hun valse zelf en het gevoel speciaal te zijn.
Narcisten op Facebook herkennen: Pikante foto’s
Je bent ze vast weleens tegengekomen. Mensen die zichzelf in de spiegel van de badkamer fotograferen om te laten zien hoe goed ze eruit zien. Narcisten zijn er dol op dit aan de wereld te tonen!
Pikante foto’s en dreigen met ontvrienden…
Het is alweer enkele jaren geleden dat ik op Facebook een vriendschapsverzoek kreeg van een niet onaardig uitziende vrouw. Ze bleek lid te zijn van een groep waar ik ook lid van was, dus ik zag er niets kwaads in het verzoek te accepteren.
Regelmatig kwam ze voorbij op de tijdlijn. Bijna altijd met pikante foto’s, hoewel ze al in de 40 was. Eronder stonden reacties van haar veelal mannelijke Facebookvrienden. Ze vertelden haar hoe geweldig ze eruit zag en wat voor seksbom ze wel niet was.
Ik vond het nogal eigenaardig voor een vrouw van die leeftijd maar zocht er verder niets kwaads achter.
Wel kon ze erg gepikeerd reageren wanneer iemand haar tegensprak. Diegene werd dan te kakken gezet met een opmerking als “Gaan we bijdehand doen?”. Vervolgens werd dat bericht massaal geliked door haar fanschare en voorzien van lachende smileys. Of waren haar fans in werkelijkheid flying monkeys?
Maar wat me het meeste stoorde was dat ze naast pikante foto’s ook voortdurend berichten plaatste met de mededeling dat ze weer eens opruiming had gehouden in haar Facebookvrienden. En wie haar niet voldoende aandacht gaf zou de volgende zijn…
Haar trouwe volgers reageerden dan onmiddellijk, bang als ze blijkbaar waren door haar ontvriend te worden. Uiteindelijk heb ik de eer aan mezelf gehouden en haar ontvriend.
Natuurlijk mag ik niet diagnosticeren, maar met de kennis van nu denk ik dat dit een rasechte vrouwelijke narcist was.
Narcisten op Facebook herkennen: Overdreven veel vrienden
Narcisten op Facebook hebben vaak waanzinnig veel vrienden. Waar een doorsnee iemand hooguit een paar honderd Facebookvrienden heeft hebben narcisten soms aantallen alsof ze een beroemdheid zijn.
De eerder genoemde vrouw stuurde mij een vriendschapsverzoek omdat we in een zelfde groep zaten. Waarschijnlijk doet ze dat bij iedereen die maar enigszins eenzelfde interesse heeft.
Dus krijg je een vriendschapsverzoek van iemand die niet een beroemdheid is maar wel meer dan duizend Facebookvrienden heeft, wees dan op je hoede.
Narcisten op Facebook herkennen: Narcisten onderling
Eerder bestempelde ik voeders van een vermoedelijk narcistische vrouw op Facebook als flying monkeys. Maar narcisten op Facebook prijzen ook vaak hun medenarcisten.
Zij begrijpen immers als geen ander waar hun ‘speciale’ soortgenoten behoefte aan hebben. Zo voeden ze elkaar onderling en eten uit elkaars ruif.
Narcisten op Facebook herkennen: Niet tegen kritiek kunnen
Dit kenmerk is eigenlijk niet specifiek voor Facebook of sociale media in het algemeen. Het niet tegen kritiek kunnen is een bekende eigenschap van narcisten.
Dat betekent overigens niet dat iedereen die niet tegen kritiek kan meteen een narcist is. Ook de slachtoffers van narcistisch misbruik zijn vaak erg gevoelig voor kritiek. Dat komt doordat ze van de narcist voortdurend kritiek kregen.
Doch wanneer je bovenstaande kenmerken van narcisme op sociale media ziet in combinatie met het slecht reageren op kritiek dan moeten de alarmbellen wel gaan rinkelen.
Woedend om een grap…
Ook hier heb ik een voorbeeld van. Dat was enkele jaren na de eerder genoemde dame. Ook hier ging het om een vrouw met een gemeenschappelijke hobby. Wat me opviel was dat ze erg met haar kind liep te pronken, of eigenlijk was het meer aandachttrekken.
Alles wat haar dochtertje deed moest op Facebook. Zelfs wanneer het doodziek was kwam er een foto van op Facebook. Dan kreeg ze allemaal beterschapswensen voor haar kind en dus aandacht.
Op een keer maakte ik een grap tegen een gemeenschappelijke kennis die iets verkeerd had getypt in een reactie op haar bericht. Hij maakte een grap terug en we hadden de grootste lol. Doch zij mengde zich ineens ook in het gesprek maar maakte ook een fout.
Helemaal in de jolige bui maakte ik ook daar een grap over. Meteen relativeerde ik het met de nodige zelfspot en zei dat ik nu op zou houden schoolmeester te spelen.
Doch de vrouw in kwestie kon er de humor niet van inzien en ontplofte zo’n beetje. Er kwam een stortgolf aan boze emoticons met nog enkele tekstuele uitingen van woede.
Vervolgens verwijderde ze al mijn berichten met de opmerking: “Zo, ik heb die rare berichten verwijderd”. Toen ik opmerkte dat ze nogal overdreven reageerde typte ze: “Wie kaatst kan de bal verwachten”. Vervolgens werd ik geblokkeerd.
Tja, voor narcisten is een onschuldige opmerking over een foutje al een enorme vernedering. Een ander zou eens kunnen denken dat ze niet perfect zijn.
Verslaafd aan aandacht
Overigens zag ik haar later nog eens in een chatbox op YouTube, tijdens een livestream van dezelfde gemeenschappelijke kennis. Wat me toen opviel was dat ze telkens wanneer haar tekst uit beeld was een nieuwe tekst postte.
Wanneer je aan het chatten bent is dat op zich niet vreemd, maar ze had helemaal niets te vertellen. Het waren allemaal korte onzinberichten, puur om voortdurend in beeld te zijn.
Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten op Facebook
Ik gaf reeds twee voorbeelden uit eigen ervaring van vermoedelijke vrouwelijke narcisten op Facebook. Helaas heb ik hiervan geen voorbeeld van een mannelijke narcist. Doch er is wel een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten op Facebook.
Wat de eerste vrouw deed was typisch voor vrouwelijke narcisten. Zij posten graag sexy foto’s van zichzelf om aandacht te trekken en te laten zien hoe geweldig ze eruit zien.
NB: Bij het tweede voorbeeld dat ik gaf van de vrouw die haar kind gebruikte om aandacht te trekken ging het vermoedelijk om een verborgen narcist.
Zie ook het artikel: “Verborgen narcisme versus openlijk narcisme” >>
Mannelijke narcisten op Facebook zijn over het algemeen meer tekstueel ingesteld. Vaak posten ze lange berichten waarin ze ophakken over hun prestaties.
Wel posten bepaalde mannelijke narcisten graag foto’s van hun spierbundels. Maar vrouwelijke narcisten doen complete fotoshoots als ware het professionele fotomodellen.
Internettrollen
Een ander naar fenomeen op sociale media is dat van de zogenaamde internettrollen. We hebben er allemaal weleens mee te maken gehad, die vervelende mensen die – meestal onder een schuilnaam – willekeurig andere mensen beledigen en ruzies uitlokken. Eigenlijk sluit het gedrag van deze internettrollen exact aan op verborgen narcisme…
In de anonimiteit van het internet durven ze hun haat en agressie de vrije loop te laten. Zonder consequenties kunnen ze andere mensen pijn doen. Dat maakt sociale media tot een walhalla voor verborgen narcisten.
Ook positieve dingen op Facebook
Wanneer je bovenstaande hebt gelezen zou je bijna niet meer op Facebook durven. Doch er zijn ook positieve dingen op Facebook. Zo is ook een Facebookpagina van Narcist Ontmaskerd.nl.
Daar vind je geen sexy fotoshoots of berichten hoe geweldig ik ben. Maar wel bemoedigende spreuken, artikelen over narcisme en het herstelproces, video’s, boekentips etc.
Daarnaast is er ook nog onze Facebookgroep voor lotgenoten ‘Narcistisch Misbruik Praatgroep’. Let op: Als je je hiervoor aanmeld vergeet dan niet de lidmaatschapsvraag te beantwoorden en akkoord te gaan met de groepsregels!
Dus gelukkig niet alleen maar narcisme op Facebook 🙂 Mocht je nog opmerkingen of aanvullingen hebben op dit artikel, deel het in een reactie onderaan deze pagina. Kennis is macht!
5 replies to "Narcisten op Facebook herkennen"
Mijn opmerking draait rond een thema van narcisten in je werkomgeving. In mijn persoonlijke ervaring selectief in het onderwijs. Er zijn ook narcisten die totaal niets posten op Facebook, maar een eigen website (laten) opbouwen waarin ze o.a. een curriculum plaatsen met talloze ‘vrienden’. Vrienden ze al of niet jaren gebruikt en misbruikt hebben om de selecte prooien in diskrediet te brengen, mentaal en fysiek kapot te maken. Maar naast het curriculum meerdere diploma’s voorschotelen waarin ze niet terugschrikken om valsheid in geschriften te plegen door zichzelf te profileren met grootste onderscheiding. Maar zich via talloze materiële zaken proberen op een ‘standbeeld’ te plaatsen. Waarom ze niets posten op Facebook is zonder enige twijfel omdat ze vrezen dat de echte waarheid wie ze echt zou aangekaart worden door zijn selecte prooien.
Mannelijke narcisten plaatsen ook veel foto’s van zichzelf. Ze doen alles voor de aandacht van vrouwen, ik noemde de mijne ook aandachtsgeil. Zijn kinderen worden ook gebruikt voor social media; zie wat voor een geweldige vader ik ben. Natuurlijk zag ik dit allemaal verkeerd, hij is nou eenmaal zo, accepteer het. Veelvuldig liegen en vreemdgaan, social media is een poel van supply. Gelukkig 1,5 jaar verlost van alle ellende.
EN….als je hun partner bent worden de gezamenlijke foto’s op hun Facebook geplaatst om vervolgens deze in no time weer te verwijderen…dit stemt ook tot nadenken…de partner is niets meer dan een voetveeg…dit alles om de narcistische voeding en jalouzie bij hun ex(en) te ontlokken…zodat op deze manier de relatieverslaving in stand gehouden kan worden…dit soms wel jaren lang!
…overigens de (gezamenlijke) foto’s werden natuurlijk zonder mij toestemming geplaatst… mij werd niets gevraagd!
Het begint met het profiel. Het profiel van een Narcist ziet er als volgt uit: Ze hebben veelal een universitaire opleiding genoten en wonen vaak in een andere woonplaats…dit stemt tot nadenken als je deze persoon kent/leert kennen en dat dit al de eerste tekenen aan de wand zijn…